Ajutor Social

Cancer de sân

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta.

O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân Statisticile realizate în cadrul studiilor privind cancerul la sân arată că la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân. Aceste statistici sumbre ar putea fi evitate dacă fiecare femeie ar urma frecvent 3 pași de minimă prevenție:

  • o dietă sănătoasă
  • menținerea activității fizice
  • autoexaminarea lunară a sânilor

O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Atenţie însă, nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor. Mamografia este indicată femeilor de peste 50 de ani, o dată pe an. Pentru femeile mai tinere, sub vârsta de 50 de ani este mai indicată ecografia mamară. Lunar, indiferent de vârstă, sunt recomandate autoexaminări ale sânilor, care se pot face cu ușurință, cu ocazia unui duș, de exemplu. Autoexaminarea sânilor înseamnă deopotrivă inspecția acestora (în oglindă, pentru observarea eventualelor modificări de mărime, formă, contur, structură a pielii, mamelon) și palparea lor, care trebuie să includă sânul în întregime dar și axila. Opt din 10 noduli la sân nu sunt canceroşi, dar numai medicul poate decide despre ce tip de nodul este vorba. Statisticile spun că 40% dintre femei vor detecta, la un moment dat în viața lor, un nodul mamar. Există mai multe cauze ale formării nodulilor la sân, unii dintre acestia pot fi inofensivi, în timp ce altii pot fi periculosi. Potrivit Institutului Oncologic Bucureşti, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer de sân este tot mai mare.

Stadiul în care se află un cancer este exprimat, de obicei folosind o scală de la 0 la IV, stadiul 0 fiind cel în care cancerele nu sunt invazive, care rămân în locația inițială. Trebuie spus că în acest stadiu, diagnosticul este întâmplător. Stadiul IV înseamnă o diseminare macroscopică, adesea decelabilă și clinic prin apariția de tumori (metastatice) în alte țesuturi și organe decât țesutul mamar.

Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu cancer de sân au o rată de supravieţuire la 5 ani de 95%. După tratamentul primar, aproximativ 50% dintre paciente vor dezvolta un cancer de sân metastatic. Din momentul diagnosticării acestuia, perioada medie de supravieţuire a acestor paciente este în medie, de 18 – 30 luni.

La fiecare 100 de femei cu cancer de sân un bărbat va dezvolta boala

Cancerul de sân nu este o boală de care suferă exclusiv femeile. La fiecare 100 de femei cu cancer de sân, un bărbat poate dezvolta și el un cancer de sân. Evaluarea bărbaţilor care suferă de cancer de sân este similară cu cea a femeilor, incluzând şi mamografia. Cei mai predispuşi la o astfel de îmbolnăvire sunt persoanele de sex masculin care au mai avut în familie astfel de cazuri sau rude care au suferit de cancer de prostată. Excepţie nu fac însă nici bărbaţii care iau hormoni şi cei care au fost iradiaţi peste limita impusă. Afectaţi de cancerul mamar pot fi şi bărbaţii ce prezintă afecţiuni testiculare, hernii inghinale, sterilitate şi pubertate întârziată. În acelaşi timp, ciroza hepatică sau sindromul Klinefelter (o afecțiune genetică caracterizată prin prezența unui cromozom X suplimentar: 47, XXY) dar şi mutaţiile genetice moştenite pot fi factori principali în dezvoltarea cancerului de sân în rândul bărbaţilor. În afara apariţiei nodulilor, cancerul mamar la bărbaţi prezintă şi alte simptome. Printre acestea se numără şi scurgerile de sânge la nivelul mamelonului, ulceraţiile la nivelul sânului şi metastazele la distanţă. La fel ca şi în cazul femeilor ce suferă de cancer de sân, cu cât afecţiunea este depistată mai repede cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari. Cancerul de sân este mai frecvent în cazul bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 60 şi 70 de ani, însă au fost înregistrate cazuri de acest tip şi la cei cu vârste mai puţin înaintate.

În general, incidenţa cancerului de sân este mică în primii 20 de ani de viaţă, creşte în mod gradat atingând un palier la vârsta de 45 de ani şi creşte dramatic după vârsta de 50 de ani. 50% din cazurile de cancer de sân sunt diagnosticate la femeile peste 65 de ani, acest lucru indicând necesitatea unei supravegheri atente de-a lungul vieţii unei femei şi a unei examinări timpurii.

Cancerul de sân este considerat o boală heterogenă, acest lucru însemnând că se manifestă diferit de la femeie la femeie, în funcţie de vârstă şi în funcţie de grupul social din care provine femeia respectivă. Studiile de autopsie arată ca 2% din populaţie prezintă un cancer nediagnosticat atunci când mor.

Internet: https://canceruldesan.ro/

Published by revistasocietățiispiritisteromâne