Biografii

Daniel Dunglas Home

Dl. Daniel Dunglas Home s-a născut pe 15 martie 1833 lângă Edinburgh. În prezent are 24 de ani. El este descendent al anticei și nobilei familii Dunglas din Scoția, cândva suverană. Este un tânăr de înălțime medie, blond, a cărui fizionomie melancolică nu are nimic excentric; are un ten foarte delicat, maniere simple și blânde, un caracter afabil și binevoitor asupra căruia contactul cu măreția nu a aruncat nici aroganță, nici ostentație. Înzestrat cu o excesivă modestie, niciodată nu face paradă de minunata sa facultate, niciodată nu vorbește despre el însuși, iar dacă, în expansiunea intimității, spune lucruri care îi sunt personale, o face cu simplitate și niciodată cu accentul propriu oamenilor cu care rău voința încearcă să-l compare. Diverse fapte intime, cunoștințe personale ale noastre, dovedesc sentimentele sale nobile și o mare elevare a sufletului; constatăm acest lucru cu mult mai multă plăcere când se cunoaște influența dispozițiilor morale asupra naturii manifestărilor.

Fenomenele a căror instrument involuntar este Dl. Home au fost uneori relatate de prieteni prea zeloși, cu un entuziasm exagerat, pe care a pus stăpânire răutatea. Așa cum sunt, nu au nevoie de o amplificare mai dăunătoare decât utilă cauzei. Obiectivul nostru fiind studiul serios a tot ceea ce ține de știința spiritistă, ne vom referi la stricta realitate a faptelor constatate de noi înșine sau de martorii oculari cei mai de încredere. Așadar, le putem comenta cu certitudinea de a nu raționa despre lucruri fantastice.

Dl. Home este un medium de genul celor care produc manifestări ostensibile, fără a exclude din acest motiv comunicațiile inteligente; dar predispozițiile sale naturale îi conferă, printre cei dintâi, o aptitudine mai specială. Sub influența sa, zgomotele cele mai ciudate se fac auzite, aerul se agită, corpurile solide se mișcă, se ridică, se transportă dintr-un loc în altul în spațiu, instrumentele muzicale fac auzite sunete melodioase, apar ființe din lumea extracorporală, vorbesc, scriu și deseori te îmbrățișează până la durere. El însuși de mai multe ori s-a văzut, în prezența martorilor oculari, elevat fără susținere la câțiva metri înălțime.

Din ceea ce am fost învățați cu privire la rangul Spiritelor care produc în general acest fel de manifestări, nu trebuie să tragem concluzia că Dl. Home nu este în contact decât cu clasa infimă a lumii spiritiste. Caracterul său și calitățile morale care îl distinge trebuie, dimpotrivă, să concilieze simpatia Spiritelor superioare; nu este, pentru cei din urmă, decât un instrument destinat să deschidă ochii orbilor prin mijloace energice, fără să fie pentru aceasta privat de comunicații de ordin elevat. Este o misiune pe care a acceptat-o; misiune care nu este scutită nici de tribulații, nici de pericole, dar pe care o îndeplinește cu resemnare și perseverență, sub egida Spiritului mamei sale, adevăratul său înger păzitor.

Cauza manifestărilor Dlui. Home este înnăscută în el; sufletul său, care nu pare să se țină de corp decât prin legături slabe, are mai multă afinitate pentru lumea spiritistă decât pentru lumea corporală; de aceea, se degajează fără efort și intră mai ușor decât ​​alții în comunicare cu ființe invizibile. Această facultate s-a revelat în el încă din fragedă copilărie. La vârsta de șase luni, pătuțul său s-a legănat de la sine în absența doici și și-a schimbat locul. În primii săi ani era atât de debilitat încât cu greu se putea susține; așezat pe un tapet, jucăriile la care nu putea ajunge se mișcau ele însele punându-se la îndemâna lui. La trei ani a avut primele viziuni, dar nu le-a păstrat în memorie. Avea nouă ani când familia sa s-a mutat în Statele Unite; acolo, aceleași fenomene au continuat cu o intensitate tot mai mare pe măsură ce a înaintat în vârstă, însă reputația sa ca medium nu s-a stabilit decât în ​​1850, în perioada în care manifestările spiritiste au început să devină populare în acea țară. În 1854 a venit în Italia, după cum am spus, pentru sănătatea sa; a uimit Florența și Roma cu adevărate prodigii. Convertit la credința catolică în acest ultim oraș, a trebuit să-și ia angajamentul de a rupe relațiile cu lumea Spiritelor. Timp de un an, într-adevăr, puterea sa ocultă părea să-l fi abandonat; dar, cum această putere este mai presus de voința sa, la sfârșitul acestei perioade, așa cum l-a anunțat Spiritul mamei sale, manifestările s-au reprodus cu o energie nouă. Misiunea sa a fost trasată; trebuia să se remarce printre cei pe care Providența a ales să ne reveleze prin semne patente puterea care domină toată măreția umană.

Dacă Dl. Home nu ar fi, cum pretind anumite persoane care judecă fără să fi văzut, decât un abil prestidigitator, fără nici o îndoială, ar avea întotdeauna la dispoziția sa trucuri în tolbă dacă nu este stăpân să le producă după bunul plac. Așadar, i-ar fi imposibil să aibă ședințe regulate, pentru că deseori chiar în momentul când ar avea nevoie de facultatea sa, aceasta i-ar lipsi. Uneori fenomenele se manifestă în mod spontan, în momentul în care se așteaptă mai puțin, în timp ce, în altele, este neputincios să le provoace, circumstanțe puțin favorabile pentru oricine dorește să facă exhibiții la ore fixe. Următorul fapt, luat dintre o mie, este o dovadă. De mai bine de cincisprezece zile Dl. Home nu a putut obține nicio manifestare, când, aflându-se la prânz în casa unuia dintre prietenii săi împreună cu alte două sau trei persoane cunoscute, s-au auzit brusc lovituri în pereți, în mobilier și în tavan. Se pare, a spus el, iată că revin. Dl. Home stătea în acel moment așezat pe canapea cu un prieten. Un servitor aducea tava de ceai și se pregătea să o depoziteze pe masa plasată în mijlocul sufrageriei; deși foarte grea, masa s-a ridicat subitamente, desprinzându-se de sol de la 20 la 30 de centimetri înălțime, ca și cum ar fi fost atrasă de tavă; înspăimântat, servitorul a lăsat-o să scape, iar masa într-un salt s-a îndreptat spre canapea și a căzut în fața domnului Home și a prietenului său, fără ca nimic de pe ea să fie deranjat. Acest fapt nu este, fără îndoială, cel mai curios dintre cele pe care va trebui să le relatăm, dar prezintă această particularitate demnă de remarcat, că s-a produs în mod spontan, fără provocare, într-un cerc intim, la care nici unul dintre asistenți, de o sută de ori martori la fapte similare, nu aveau nevoie de noi mărturii; și, cu siguranță, nu a fost cazul ca Dl. Home să-și exhibe abilitățile, dacă există abilități.

Dl. Home, după cum se știe, este un medium de efecte fizice de o foarte mare putere; o particularitate remarcabilă este că reunește în persoana sa aptitudinea necesară pentru obținerea majorității fenomenelor de acest gen și aceasta într-un grad, oarecum excepțional. Deși rău voința a avut plăcerea să-i atribuie o multitudine de fapte apocrife, ridicole prin exagerarea lor, au rămas destule pentru a-i justifica reputația; opera sa va avea în special marele avantaj în a distinge adevărul de minciună.

Allan Kardec
Revista Spiritistă – Jurnal de Studii Psihologice, anul 1, nr. 2, Februarie 1858
Tradus de Societatea Spiritistă Română

 

Published by revistasocietățiispiritisteromâne