Misionarii

André Luiz

 

André Luiz s-a făcut cunoscut în literatura spiritistă, odată cu apariția cărții Casa Noastră psihografiată de Francisco Candido XavierChico Xavier este un bine cunoscut medium și divulgator al spiritismului în Brazilia și mai târziu, în întreaga lume. Reamintim că cel care întotdeauna i-a fost alături și a supravegheat activitățile sale mediumnice a fost binefăcătorul spiritual Emmanuel.

În 1944 se publică în Brazilia, cartea Casa noastră care este dictată de Andre Luiz, revoluționând concepția noastră despre viața de după moarte. Prima ediție a cărții a fost publicată de Federația Spiritistă Braziliană în 1944, dar în prefață Emmanuel consemnează dată de 3 Octombrie 1943, ceea ce denotă că psicografierea a fost terminată cu un an înainte. Casa noastră descrie activitățile orașului spiritual, dar și prezintă detalii despre viața pe Pământ a autorului.

Andre Luiz nu este adevăratul său nume. Potrivit cuvintelor sale optează să rămână în anonimat atunci când decide să publice cartea, înțelegând că: “existența umană prezintă o mulțime de vase fragile, care nu poate conține încă tot adevărul”.

Chico Xavier povestește că după ce a terminat psicografierea cărții Casa noastră, aștepta ca autorul să se semneze cu numele ultimei sale încarnări. Surprins, într-o noapte de Andre Luis, îl informează că pentru a nu îi cauza probleme va utiliza un pseudonim și că peste un an va înțelege mai bine decizia lui. Atunci, Chico l-a întrebat care v-a fi pseudonimul, iar autorul a semnalat numele fratelui mai mic al mediumului, Andre Luis.

În 1944, soția renumitului scriitor Humberto de Campos (1886 – 1835), a dat în judecată pe Francisco Candido Xavier și editura pentru a obține drepturile de autor ale cărților dictate mediumnic de Humberto de Campos. După o largă istorie, procesul s-a încheiat cu achitarea mediumului și a editurii. De atunci, Humberto de Campos, în Spirit, a început să folosească în cărțile sale psicografiate pseudonimul Fratele X.

De asemenea, Emmanuel în prefața cărții Casa Noastră declară: “Pentru a aduce valoroase impresii colegilor de pe Pământ, a fost nevoie să se despuie de toate convențiile, inclusiv de propriul său nume, pentru a nu răni inimi iubite, încă învăluite în vechile mante ale iluziei”.

Andre Luis se prezintă ca o persoană normală, previzibilă, dar fără grade sau măreții spirituale. În primele pagini ale cărții se referă la personalitatea sa afirmând: “Fiul unor părinți, probabil, excesiv de generoși, am obținut diplomele universitare fără prea mari sacrificii, am împărtășit viciile tinereții vremii mele, am organizat o familie, am avut copii, urmărind situații stabile, care să garanteze liniștea economică a grupului familial; dar, examinându-mă atent pe mine, tăcuta acuzație a conștiinței mele, mă făcea să experimentez noțiunea timpului pierdut. Am locuit pe Pământ, m-am bucurat de bunurile sale, de binecuvântările vieții, dar nu i-am retribuit nici un ban din datoria uriașă contractată. Am avut părinți a căror generozitate și sacrificii pentru mine niciodată nu am știut valora; soție și copii pe care i-am prins cu forța în pânzele rigide ale egoismului destructiv. Am avut o casă care am închis-o tuturor celor care umblau prin deșertul angoasei. M-am simțit fericit cu bucuriile familiei uitând să extind această binecuvântare divină la imensa familie umană, surd la cele mai elementare datorii de fraternitate”.

Transformarea operată în interiorul său este descrisă atât în cartea Casa Noastră, cât și în cartea Mesagerii, în care afirmă: “Impulsionat în a distruge castelele mele de exclusivism nedrept, am simțit că o altă iubire se instalează în sufletul meu”.

Andre a acceptat, bucuros, noua și fascinanta sa etapă existențială afirmând: Ce mare este Providența Divină! Cu câtă înțelepciune dispune Domnul toate muncile și toate situațiile vieții! Cu câtă iubire se ocupă de toată Creația!

După 50 de ani (1943-1993) de la terminarea psihografierii cărții Casa Noastră se revelă identitatea lui Andre Luiz, ca fiind Dr. Carlos Chagas.

Carlos Chagas, medic brazilian, cunoscut pentru descoperirea bolii care îi poartă numele (vedeți Tripanozomiaza) și, de asemenea, pentru eradicarea malariei care afecta muncitorii. A introdus o noutate, care consta în utilizarea unui insecticid pentru dezinfectarea caselor, obținând un succes surprinzător.

S-a născut în Oliveira la 9 iulie 1879. În 1903, s-a licențiat la Facultatea de Medicină din Rio de Janeiro. Cu un an înainte a intrat la Institutul Serterapeutică din Manguinhos (actuala fundație Oswaldo Cruz) pe care a condus-o din 1917, înlocuindu-l pe profesorul și prietenul său Oswaldo Cruz. În 1925, a fost numit profesor de medicină tropicală la Facultatea de Medicină din Rio de Janeiro.

În 1905, a organizat și a condus o campanie împotriva malariei, aplicând utilizarea insecticidelor pentru eradicarea boli. În 1909, a descoperit protozoar cel care cauza tripanozomiaza americană, pe când conducea o comisie, inițiată cu doi ani înainte și însărcinată cu combaterea acestei boli în statul Minas Gerais. Ca omagiu adus lui Oswaldo Cruz, i s-a dat numele de Tripanozoma cruzi (vedeți tripanozoma). Studiul său asupra acestei boli, cunoscut la nivel mondial sub numele de boala Chagas, a fost cel mai cuprinzător studiu realizat până în prezent de un singur cercetător. Acest studiu a inclus toate aspectele bolii: anatomie, patologie, epidemiologie, etiologie, forme clinice și mijloace de transmitere.

Copii săi Evandro și Carlos Chagas s-au dedicat, de asemenea, carierei științifice.

Carlos Chagas a murit la Rio de Janeiro în 1934.

Cărțile dictate de Andre Luis sunt:

Casa noastră
Mesagerii
Misionari ai luminii
Muncitorii ai vieții eterne
În lumea majoră
Acțiune și reacțiune
Liberare
Între pământ și cer
În domeniile mediumnității
Mecanisme ale mediumnității
Evoluția în două lumi
Conduita spiritistă
Sexul și destinul
Dezobsesare
Și viața continuă
Agenda Cristiană
Soare în suflete
Semnal verde
Direcții de pace
Opinie spiritistă
Studiază și trăiește

Ultimele două cărți sunt psihografiate în colaborare cu Emmanuel.

Tradus de Societatea Spiritistă Română

Published by revistasocietățiispiritisteromâne