Biografii

Miguel Vives

Miguel Vives a fost un filantrop și devotat medium aparținând celei de-a doua generații de divulgatori ai spiritismului din Spania, alături de Amalia Domingo Soler, Vizconde Torres-Solanot, Manuel Navarro Murillo, Joaquín Huelbes Temprado, Manuel Sanz Benito etc.

Miguel, ca și fratele său Augusto, a exemplificat experiența filozofiei fraternității universale. De convingeri republicane, a fost un model de virtute și dăruire față de cauza în care credea până în punctul în care a primi numele de «apostol al binelui». A fost autorul unei mici opere numită «Ghidul practic al spiritistului», în care sunt adunate experiențele și sfaturile sale despre o viață în armonie cu filosofia spiritistă.

Copilărie

Primele informații despre viața lui Miguel Vives corespund părinților și fratelui mai mare, cunoscute din relatarea făcută de Armengol Farrás, un prieten al lui Augusto Vives, publicată în revista Luz y Unión în martie din 1913, cu ocazia morții sale din 24 februarie a aceluiași an. Pentru a înțelege copilăria lui Miguel Vives, trebuie, așadar, să privim înapoi la primii ani de viață a fratelui său mai mare Augusto, care i-a fost un adevărat tată lui Miguel.

Casa familiei Vives era foarte săracă, iar în 1835, când fratele său Augusto avea două luni, mama lui, într-un moment de disperare a vrut să se sinucidă. În cele din urmă, nu a făcut-o din cauza faptului că bebelușul a izbucnit în plâns în momentul în care mama sa urma să se arunce în mare și a evitat deznodământul fatal. Câțiva ani mai târziu, fratele său Miguel s-a născut la Barcelona.

Referirea istorică a bombardamentului din Barcelona din ordinul generalului Espartero ne determină să plasăm nașterea lui Miguel în jurul datei de 3 decembrie 1842 în Barcelona. Tatăl său s-a recăsătorit, circumstanțele au făcut ca să trăiască în Sabadell. A doua sa mamă a mărit numărul familiei cu încă două fiice, iar Augusto a fost pus la muncă la vârsta de nouă ani pentru a ajuta la întreținerea familiei.

Astfel, primii ani din viața lui Miguel Vives au fost marcați de durerea de a-i pierde pe cei mai dragi săi. Când avea doar doi ani, a rămas orfan de mamă, iar  la unsprezece ani a murit și tatăl său, așa că a fost lăsat în grija fratelui său Augusto, care avea nouăsprezece ani și care și-a asumat rolul de tată pentru cei trei frați ai săi mai mici, Miguel și cele două fete.

Căsătoria și pierderea unei soții iubite

Miguel s-a căsătorit în 1868, la vârsta de 26 de ani. Acest eveniment fericit ar fost declanșarea celei mai mari crize pe care a suferit-o. În mijlocul lunii de miere, femeia pe care a ales-o ca partener de viață a dezîncarnat brusc. Acest eveniment l-a condus pe Miguel la o depresie uriașă, a cărei consecință a fost o boală gravă care l-a ținut în deplină inactivitate timp de cinci ani. I-a fost afectată atât sănătatea fizică, cât și cea psihică, ceea ce a făcut ca ce mai viguroși ani ai tinereții să aibă un organism slab și bolnav. El însuși descrie acea etapă a vieții sale în cartea sa, referindu-se la cauza care i-a dat puterea să iasă din acea situație deplorabilă:

« Dumnezeul meu! Ce eram eu înainte de a fi spiritist? O creatură ignorată și complet incapabilă. Astfel încât, m-am trezit pierdut în cea mai critică și mizerabilă situație în care se poate găsi un bărbat, în cele mai frumoase zile ale tinereții sale. Mi-am pierdut sănătatea, prietenii mei se îndepărtaseră de mine, nu aveam putere să muncesc, nu am mai ieșit din casă cinci ani.»

Starea lui fizică și psihică era dramatică. Familia soției sale a avut grijă de el și l-a luat cu ei când s-au mutat din Sabadell în Terrassa.

Cunoașterea spiritismului

Miguel Vives a aflat despre spiritism datorită fratelui său Augusto, care îl descoperise în 1870. Studiind filosofia spiritistă în lucrările lui Allan Kardec, Miguel găsește motivul suferințelor sale și durerilor Umanității. Doctrina reîncarnării și legea de cauză și efect îi pătrund în minte și inimă. Îi redau credința și speranța care până atunci erau pierdute. Viața îi este prezentată nu ca un lanț de evenimente nedrepte, ci ca o cale de progres permanent. Fiecare ființă culege rodul acțiunilor sale trecute. Doar corpul moare, când îi vine momentul dezintegrării sale, iar sufletul, spirit imortal, supraviețuiește materia și reîncarnează pentru a-și continua evoluția sa infinită.

Dumnezeu este mizericordie, iar legile sale sunt juste. Adevărul nu este inscrutabil, doar pentru cei care persistă să rămână în pozițiile lor rigide și imobile, cei care cred că totul se învârte în jurul lor, cei care trăiesc doar pentru a-și satisface propriul ego. Aceste idei îl revitalizează și redau dorința de a trăi și de a lupta. Boala lui își avea originea în disperarea care îl chinuia, atunci când nu găsea o explicație logică și argumentată pentru problema morții.

După câțiva ani, fiind complet recuperat, a urmat sfaturile unor prieteni și s-a recăsătorit cu o femeie care îi împărtășea convingerile. La scurt timp, a început să reunească acasă mai mulți prieteni care simpatizau cu ideile sale. Au început să țină întâlniri de studiu și sesiuni mediumnice în care a început să iasă la iveală mediumnitatea lui Miguel.

Crearea centrului de studii Fraternitatea Umană

În 1872 a înființat, împreună cu grupul de prieteni cu care se întâlnea la el acasă, un centru de studii spiritiste pe care l-au numit Fraternitatea Umană, al cărei președinte a fost timp de treizeci de ani. Amalia Domingo Soler a participat adesea la întâlnirile din Terrasa, așa cum Vives a participat la Centrul La Buena Nueva, din Gracia. În centru din Terrasa a fost unde și-a dezvoltat în mare parte a muncii sale mediumnice.

Centrul Fraternității Umane și-a avut sediul în 1900 pe strada San Isidro nr. 77 din Terrasa (Luz y Unión). Acolo, Miguel Vives a lucrat ca medium semi-conștient timp de mulți ani, dând dovadă de o mediumnitate sigură.

Divulgarea Spiritismului

De asemenea, s-a dedicat propagandei spiritualismului. Convingerea pe care o simțea, atât ardoarea și entuziasmul sale, era atât de mare încât în ​​fiecare zi câștiga noi adepți. Acest lucru a produs o adevărată revoluție în jurul lui și a început să se manifeste o ură implacabilă împotriva lui:

«Capul meu a devenit un vulcan de idei. Înainte de a deveni spiritist, am fost incapabil să spun o mică rugăciune pentru o mulțime de oameni. Ca spiritist am dobândit atât de mult curaj și seninătate încât nimic nu m-a impresionat și încă nu mă impresionează.»

Așa și-a amintit, mai târziu, acele începuturi ale muncii sale publice.

A participat activ la diseminarea spiritismului prin diferite medii, cum ar fi presa și federațiile. În 1882 a fondat Federația Spiritistă Vallés, care a reunit asociații și centre spiritiste din regiunea Barcelonei.

Apoi, între ani 1885-1889 a condus revista El Faro Espiritista, care aparținea de asemenea Federației. Din Federația Spiritistă din Vallés a apărut Federația Catalană, aparținându-i vechea Revista de Estudios Psicológicos, pe care a fondat-o María Fernández Colavida până când s-a creat Buletinul Federației.

De asemenea, a participat activ la Congresele Internaționale de Spiritism ținute în 1888 la Barcelona și 1889 la Paris. În Barcelona, a făcut parte din comitetul de organizare și a fost vicepreședinte al acestuia. La acest Congres au asistat reprezentanți ai societăților spiritiste din Franța, Italia, Statele Unite ale Americii, America de Sud, Belgia etc. Anul următor a avut loc în Paris un nou Congres Internațional. A participat împreună cu alți proeminenți spiritiști spanioli. La Paris, pe lângă delegațiile europene și americane, au participat și alții din India, Egipt și chiar Australia.

Ultimii ani ai lui Miguel Vives în Barcelona

În mai 1891, s-a mutat la Barcelona pentru a vedea dacă sănătatea lui se va îmbunătățit. La scurt timp după, în ianuarie 1892, a fost ales președinte al Centrului de Studii Psihologice din Barcelona.

În Barcelona, ​​activitatea sa, în ciuda stării sale de sănătate, nu a scăzut; a continuat să participe activ la evenimente și conferințe. Energia lui, ideile lui, puterea de voință nu proveneau din organismul său slab. A putut să-și autodepășească limitările corporale și să-și manifeste forțele pe care le simțea, puterile sufletului care iradiază convingerea, credința, iubirea pe care o simte și o răspândește prin lucrările sale. Aceasta era forța lui, o forță care i-a captivat pe toți cei care îl ascultau. Barcelona discursurile sale au avut o altă nuanță decât atunci când se afla în centrul său din Terrassa. Acest fapt a fost observat de un jurnalist care l-a admirat, care l-a descris astfel:

«Am observat un adevărat fenomen: de când locuiește în Barcelona, ​​discursurile sale nu au acea savoare specială, acel dulce sentiment care, îl făcea stăpân al publicului, îi ducea pe ascultători la ușile glorioase ale orașelor cerești unde drepții primesc răsplata pentru faptele sale bune.

În Barcelona discursurile sale au mai multe adevăruri decât cuvinte, dar aceleași adevăruri au un gust amar, realitatea vieții îl impresionează atât de mult, încât mediumul extrem de inspirat și protejat de spiritele înalte, este contagiat cu epidemia realismului uman și se plânge asupra mizeriilor omenirii nu cu tristețe, nu cu amărăciune, nu cu descurajare, dimpotrivă, se plânge cu energie, apostrofează fără teamă pe cei slabi pentru lipsa lor de credință, reproșează cu voce tare lipsa noastră de caritate.»

Un rămas bun multitudinar

În ciuda mutării sale în Barcelona, sănătatea lui nu s-a îmbunătățit până când a părăsit această lume pe 23 ianuarie 1906. A primit un emoționant rămas bun de la un oraș care l-a iubit cu adevărat. O mulțime de oameni se aflau în jurul cortegiului funerar. Multe fabrici și ateliere și-au închis porțile pentru a le permite angajaților să își ia rămas bun de la un bărbat pe care îl admiraseră pentru virtuțile sale incontestabile. În spate, mașina funebră era însoțită de o fanfară. Procesiunea a fost alcătuită de un cordon compact de peste cinci mii de oameni. Acesta a fost adioul pe care concetățenii săi l-au dat unui om, unui medium, unui spiritist care era cunoscut cu numele de Apostol al Binelui.

În concluzie 

Miguel Vives a găsit în spiritism nu numai o filozofie a vieții capabilă să răspundă la toate întrebările sale. El, ca nimeni altul, a știut să intuiască învățătura admiratului său Allan Kardec când a spus: «Spiritismul are ca obiectiv esențial perfecțiunea morală a omului». Viața lui a fost un exemplu constant de abnegație și bunăvoință. Caritatea lui față de cei mai nevoiași era cunoscută de toată lumea din Terrasa. Obișnuia să adune oameni săraci, cerșetori și îi hrănea în propria sa casă. Chiar și în ziua în care fiica sa Micaela s-a căsătorit, a luat împreună cu familia și prietenii un număr mare de indigenți, pe care îi iubea cu adevărat:

«Voi, bătrâni cerșetori, sunteți pentru mine cărți prețioase care cuprind povești foarte interesante și trebuie să învăț de la voi smerenia de a suferi și credința de a spera.»

Amprenta pe care Miguel Vives a lăsat-o asupra celor care l-au cunoscut a fost de așa natură, încât la un an după moartea sa a avut loc o comemorare în Terrassa pentru a aminti legatul său, iar doi ani mai târziu a avut loc o altă comemorare în onoarea lui Kardec și Vives, după cum se spune în cronica revistei Luz y Unión în numărul său din iunie 1908.

Societatea Spaniolă a Divulgatorilor Spiritiști
Tradus de Societatea Spiritistă Română

Published by revistasocietățiispiritisteromâne