Biografii

Sir William Crookes

 

Investigarea fenomenelor spiritiste întreprinse de Sir William Crookes între anii 1870 și 1874, este unul din principalele evenimente din istoria mișcării spiritiste, mai ales, dacă se ține cont de înaltul nivel științific al investigatorului. Spirit serios și drept, încurajat de extraordinarele sale rezultate, care mai târziu devin un act de credință și o consecință în declarația sa finală.

Sir William Crookes s-a născut în 1832 și a murit în anul 1919, fiind una din figurile cele mai eminente ale lumii științifice. Membru al Societății Regale, a primit Medalia regală de aur, Medalia de la Dhabi și Medalia lui Sir Joseph Copley, ca premiu pentru descoperirile în chimie și fizică.

A fost numit Cavaler de regina Victoria în 1897 și decorat cu Ordinul de merit în 1910. A ocupat diferite funcții de președinte cum ar fi cel al Societății Regale, al Societății de chimie, al Institutului de inginerie electrică, al Societății Britanice și cel al Societății de Cercetare Psihică. Descoperirea elementului chimic, pe care le-a numit taliu și invențiile sale precum: radiometru, fotometru cu polarizare, spectroscopul și razele catodice, care au oferit posibilitatea lui Röntgen să descopere razele X, nu sunt decât o minimă parte din laborioasa muncă realizată de acest extraordinar om.

Adăugăm, de altfel, că s-a ocupat de medicină și igienă, rămânând ca mărturie descoperirile sale asupra pestei bovine. Dar, au fost două dintre descoperirile sale care au făcut ca el să devină unul din maeștri științei moderne. Remarcat, deja, pentru descoperirea procesului de fuziune cu ajutorul sodiului, proces utilizat în Industria metalurgică a aurului, atunci a descoperit un nou corp metalic simplu, taliu. O descoperire foarte notabilă, dacă se ia în considerare că numărul de corpuri simple cunoscute din seria de metale a crescut până la aproximativ 50.

O altă descoperire imposibil de uitat este materia radiantă. Simțurile noastre pot percepe materia sub trei stări: solid, lichid și gazos. Există o infinitate de alte stări ale materiei, dar atunci doar se cunoșteau aceste trei stări, iar Sir William Crookes ne-a făcut să cunoaștem o a patra. În 1879, William Crookes a identificat a patra stare a materiei sau mai bine spus, materia radiantă (plasma) cu care a câștigat Premiul Academiei Franceze de Știință și admiterea sa ca academician al Institutului Francez de Științe. În jurul anului 1890, a elaborat o teorie despre telepatie în care afirma că între creiere se stabilește o comunicare ondulatorie.

A fost, de asemenea, un mare susținător la ceea ce este cunoscut astăzi cu numele de Spiritism științific. Unul din articolele sale cele mai cunoscute despre această temă este: “Spiritualismul văzut în lumina științei moderne”. Se pot găsi scrierile sale relaționate cu această temă în cartea intitulată “Investigații în fenomenele Spiritualismului.” Se poate asculta cartea în engleză accesând următorul link: https://archive.org/details/researchesinphen00croo/page/n5/mode/2up

Sir William Crookes și-a început cercetările asupra fenomenelor psihice, cu obiectivul de a demonstra înșelăciunea pe care o ascundeau, satisfăcând astfel lumea științifică a epocii, care gândea că ocupându-se de astfel de fapte un om cu atâta autoritate, farsa spiritistă se va nărui.

El a declarat că s-a inspirat din munca lui de om de știință, atunci când a întreprins acest studiu. A dat vina pe oamenii de știință spunând că: “Au refuzat mult timp se efectueze o investigație științifică despre existența și natura faptelor afirmate de atâți martori competenți și demni de încredere, care au solicitat un examen liber. În ceea ce mă privește, ofer o mare valoare cercetări adevărului și descoperirii oricărui fapt al naturii, pentru a respinge această investigație.”

Dintre numeroasele fenomene mediumnice pe care le-a observat și investigat cu rigoarea științifică ce l-a caracterizat, evidențiem:

  1. Mișcarea corpurilor grele fără cauză materială cunoscută;
  2. Fenomenele loviturilor și alte sunete de aceeași natură;
  3. Elevația meselor și scaunelor, fără ca nimeni să le atingă;
  4. Levitația sau elevația corpurilor umane;
  5. Apariții luminoase;
  6. Răspunsuri inteligente, care demonstrează în numeroase cazuri revelația inteligentă a  Spiritelor cunoscute;
  7. Impresionantele fenomene ale materializării.

Nu vom intra în detaliile experimentelor și metodelor urmate de distinsul om de știință. Vom cita doar câteva detalii despre una dintre ele, care ne va ajuta să ne facem o idee despre seriozitatea investigațiilor sale.

În ceea ce privește spiritul lui Katie King a făcut 44 de fotografii, descriind următoarele: “Pentru aceasta am utilizat 5 aparate fotografice diferite: O cameră cu o placă întreagă, o cameră cu o jumătate de placă, o cameră cu un sfert de placă și două camere stereoscopice binoculare. Au fost folosite cinci băi revelatoare și de fixare, iar seturile de plăci au fost pregătite în prealabil, astfel încât să nu existe diferențe de timp între operațiile fotografice, toate realizate de mine și secundate de asistentul meu.” 

Rezultatele obținute de Sir William Crookes au cauzat un mare impact printre științifici. Foarte puțini, doar Spirite elevate, l-au susținut, precum Russell Wallace, Lord Rayleih, fizicianul Guillermo Barrett, Cromwell, Varley și alți câțiva.

Ca de fiecare dată știința s-a dezinteresat de chestiune. Crookes a publicat scrisorile în care l-a rugat pe Strokes care aparținea Societății Regale să asiste faptele și să vadă cu ochii lui. Strokes a refuzat, poziționându-se în aceeași situație cu acei cardinali care refuzau să vadă sateliții lui Jupiter prin telescopul lui Galilei. Știința, în fața unei noi probleme, nu a ezitat în a prezenta o reacție similară cu cea a teologiei medievale.

După 30 de ani de la începerea primelor experiențe ale sale Sir Wiliam Crookes a declarat că: “Întreaga mea educație științifică a fost o lungă lecție în ceea ce privește exactitatea observației și doresc să se înțeleagă clar că această convingere fermă este rezultatul celor mai atente investigații.”

Federația Spaniolă de Spiritism
Tradus de Societatea Spiritistă Română

Published by revistasocietățiispiritisteromâne