Ajutor Social

Asociația « Niciodată singur – prietenii vârstnicilor »

Misiune și valori

Misiunea Asociației « Niciodată singur – prietenii vârstnicilor » este de a lupta la nivel național împotriva izolării sociale și a singurătății persoanelor vârstnice prin mobilizarea voluntarilor și prin schimbarea percepției societății asupra persoanelor vârstnice.

 

Scopul Asociației

Scopul Asociației este de a lupta la nivel național împotriva izolării sociale și a singurătății persoanelor vârstnice, cu precădere a celor de peste 60 de ani, mobilizarea voluntară și crearea unei culturi de voluntariat și a unei comunități care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice, la conștientizarea și responsabilizarea membrilor societății civile și a instituțiilor publice și la schimbarea percepției, atitudinii și comportamentului societății asupra persoanelor vârstnice.

Valorile care ne ghidează sunt:

a) respectarea demnității fiecărei persoane; b) respectarea ideilor, alegerilor, opiniilor și opțiunilor fiecărei persoane; c) asumarea responsabilității sociale și individuale; d) loialitate în acțiune în limita obiectivelor propuse de Asociație; e) respectarea confidențialității persoanelor beneficiare ale programelor Asociației.

Membri

Asociația “Niciodată singur – prietenii vârstnicilor” s-a născut din dorința voluntarilor de a se implica mai mult și de a oferi un exemplu de mobilizare ce poate fi replicat la nivel național. Alături de Fundația Principesa Margareta a României, alți 13 voluntari au pus bazele acestei asociații în vara anului 2015, în calitate de membri fondatori.

Cu ce ne ocupăm

 În România 1 din 2 vârstnici se simte singur și inutil, iar mulți dintre ei își duc bătrânețea în singurătate.Din ce în ce mai puține rude sau prieteni, cu copii mutați în alte orașe sau în străinătate, rămași fără parteneri de viață și fără profesia care îi întreținea activi, mulți bătrâni din România își poartă cu greu boala, pensia mică, dar și singurătatea. Unii vor doar să discute cu cineva și să fie ascultați, alții au nevoie de ajutor pentru activitățile de altădată normale. Unii bătrâni nu au mai părăsit de zeci de ani cartierul în care locuiesc sau căminul de bătrâni care le-a devenit casă.Noi credem că fiecare vârstnic merită o bătrânețe liniștită, cu demnitate și cu speranță. De aceea, cu ajutorul voluntarilor, al prietenilor și partenerilor:– Construim relații de prietenie și suport la domiciliul vârstnicilor sau în instituții specializate – Împărtășim bucurii și creăm amintiri noi în excursii și ieșiri special gândite pentru ei – Mobilizăm voluntari și comunități pentru că doar astfel putem sprijini mai mulți vârstnici – Alertăm asupra situației vârstnicilor din România

 

A. Prietenie și sprijin pentru vârstnici la domiciliu

Prin vizitele la domiciliul lor și prin activitățile regulate la care participăm împreună, voluntarii devin prietenii și noua familie a vârstnicilor și, construiesc împreună relații de durată și de calitate, pentru ca anii bătrâneții să fie mai plini de speranță și demnitate.Prin vizitele la domiciliul lor și prin activitățile regulate la care participăm împreună, voluntarii devin prietenii și noua familie a vârstnicilor și, construiesc împreună relații de durată și de calitate, pentru ca anii bătrâneții să fie mai plini de speranță și demnitate.Construim relații de prietenie cu vârstnicii care locuiesc singuri prin: -Vizite săptămânale la domiciliu care le oferă vârstnicilor bucuria unui nou prieten cu care petrec timp de calitate și care le oferă ajutorul practic atât de necesar pentru realizarea cumpărăturilor sau vizite la medic-Activități, ieșiri și evenimente colective gândite special pentru a încuraja reintegrarea în societate, dialogul între generații și combaterea singurătății. Oferim o mână întinsă vârstnicilor greu deplasabili sau cu venituri reduse prin: -Sprijin practic în funcție de nevoi și de disponibilitatea voluntarilor: vizite la medic, ridicarea rețetei-Suport material, în funcție de donații și sponsorizări

B. Spiritul “de acasă” în cămine de bătrâni

Pentru vârstnicii din centre rezidențiale, orele lungi petrecute singuri sunt cele mai grele. Prezența în centre a voluntarilor și activitățile care îi mobilizează fizic, mental, dar mai ales emoțional sunt principalul eveniment al săptămânii.-Activitățile recreative și jocurile colective pun în valoare abilitățile motorii și stimulează memoria și comunicarea-Petrecerile aniversare readuc zâmbetele vrâstnicilor și creează amintiri noi împărtășite cu voluntarii-Vizitele individuale le oferă bătrânilor ocazia de a lega prietenii noi.

C. Vacanțele și sărbătorile de altădată

 Asociația Niciodată singur -Prietenii Vârstnicilor

Sediu social: Calea Plevnei nr. 98, bloc 10 C, ap 8, sector 1, București Adresa de corespondență: Str. Carol Davila nr. 105-107, sc 1, ap. 2, sector 5, București

Email: office@niciodatasingur.ro

Tel: 0753.174.604, 0745.010.228

Internet – Societatea Spiritistă Română

Published by revistasocietățiispiritisteromâne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.