Biografii

Henri Sausse

 

Henri Sausse (1851 – 1928), cunoscut mai ales pentru că a fost autorul primei biografii a lui Allan Kardec. Și-a dedicat viața divulgării spiritismului. Torță a noii revelații din Lyon și Alma Mater a Federației Spiritiste din Lyon, și-a dedicat timpul pentru mulți ani în a investiga fenomenele mediumnice, lăsând un legat plin de dovezi incontestabile despre existența Spiritelor. Astfel, în armonie cu profundul angajament asumat, denunță public adulterarea Genezei lui Allan Kardec începând cu a 5 ediție. Până în prezent a dăinuit istorica eroare care a fost expusă de Henri Sausse în 1884, drept urmare reabilitarea textului este un act de dreptate și coerență.

Henri Sausse s-a născut pe 6 mai 1851 la Lyon, orașul din care era originar Allan Kardec. Din tinerețe, deja de la vârsta de 16 ani, a devenit conștient de fenomenele mediumnice de efecte fizice care aveau loc în mediul său familial. În 1869, la doar 18 ani, a început să frecventeze grupul Spiritist Finet, care se reunea în fiecare săptămână.

În 1873, a sosit la Lyon prefectul Ducros, care a introdus măsuri prohibitive împotriva grupărilor spiritiste. Grupul Finet și-a continuat întâlnirile clandestine într-o casă de pe Strada Mazenod, chiar dacă după fiecare întâlnire comunicațiile erau arse pentru a nu lăsa nicio urmă în caz de persecuție. Odată ce a trecut furtuna, grupul și-a reluat activitatea de trei ori pe săptămână la Nr. 14 din Strada Moncey, în casa unui cuplu de spiritiști, până la moartea lui Finet.

Crearea Federației Spiritiste din Lyon

La 6 mai 1883, după vizita la Lyon a lui Pierre-Gaëtan Leymarie, directorul Revue Spirite, Henri Sausse împreună cu peste o mie de oameni s-au întâlnit în sala Folies Lyonnaises, unde s-a convenit crearea Fédération Spirite Lyonnaise (Federația Spiritistă din Lyon). Noua societate cu numele de Societatea Fraternală pentru Studiul Științific și Moral al Spiritismului (Société Fraternelle d’étude scientifique et morale du Spiritisme), a ales ca președinte pe Laurent de Faget și ca vicepreședinte pe Henri Sausse, la 30 septembrie 1883. La scurt timp, Henri Sausse a devenit președintele federației pe 8 iunie 1884, când Laurent de Faget a decis să plece la Paris.

Câțiva ani Henri Sausse a lucrat cu Grupul Prieteniei și cu Societatea Fraternă. De asemenea, a organizat activitățile Federației Spiritiste din Lyon, care se reconstituie după o conferință susținută de Gabriel Delanne pe 12 octombrie 1885. Datorită muncii lui Henri Sausse, Federația reușește să facă o vastă divulgare a Spiritismului. Imprimă și distribuie gratuit 10.000 de broșuri cu numele «Speranță și încurajare», scrise de el. În 1888 Federația a creat o societate de ajutor formată din toți spiritiștii din Lyon, întrucât «Spiritismul este o operă de caritate morală și materială.» Această societate a distribuit pensii în fiecare an bătrânilor și celor aflați la nevoie înainte de venirea iernii.

Federația organiza de asemenea vizitele conferențiarilor precum Gabriel Delanne, Alexandre Delanne, Metzger și mai ales Léon Denis, care țineau legătura cu Henri Sausse și care ne relată următoarele:

«Prima conferință susținută de Léon Denis la Lyon a avut loc duminică, 23 octombrie 1887, în Sala Scala, în fața unui public de 1.800 de persoane. Succesul a fost răsunător, oratorul a fost aplaudat cu entuziasm, nu ne puteam aștepta la ceva mai bun.»

Reclamația lui Henri Sausse cu privire la adulterarea Genezei

Articolul : O infamie

În decembrie 1884, Henri Sausse a publicat un articol în revista Le Spiritisme care aparținea Uniunii Spiritiste Franceze, intitulat «Une infamie» (O Infamie), unde plin de indignare a denunțat mutilarea Genezei lui Allan Kardec. Într-adevăr, i-a atras atenția faptul că a 5-a ediție a operei menționate avea scris ca  subtitlul «revizuită, corectată și mărită», ceea ce l-a determinat să compare cuvânt cu cuvânt respectiva ediție cu cea apărută în 1868, pe care el însuși și-o cumpărase când a apărut. Rezultatul a fost un raport detaliat al modificărilor aduse textului publicat de Kardec.

În ciuda reacției furioase a lui Leymaire semnalată în revista Revue Spirite, Henri Sausse nu numai că nu s-a retractat, ci i-a invitat pe cei responsabili pentru respectiva barbarie să se prezinte în fața curți de onoare, dar și a continuat cu fermitate sarcina de a apăra puritatea textelor codificării lui Kardec prin numeroase articole în Le Spiritisme și alte reviste. Istorică eroare denunțată de Henri Sausse a continuat în mod surprinzător până în zilele noastre, când după o investigație răbdătoare și dedicată, Simoni Privato Goidanich a demonstrat succesiunea evenimentelor cu privire la numita infamie. Textul autentic din Geneza, miracole și predicții după spiritism, de Allan Kardec, este cel corespunzător primei ediții și ulterioarelor trei retipăriri identice, numite ediții.

Congresul Internațional Spiritist și Spiritualist din 1889 din Paris

În 1889, Henri Sausse a avut o participare foarte activa la Congresul Internațional Spiritist și Spiritualist care a avut loc la Paris între 9 și 16 septembrie. După cum arată procesul-verbal al congresului, Henri Sausse a fost secretarul Comitetului de propagandă al cărui președinte era Léon Denis, participând și ca reprezentant al grupurilor din Lyon. Despre acest Congres, Henri Sausse dezvăluie următoarele:

«Congresul din 1889, primul congres spiritist francez, avea să aibă loc în Paris, în Marele Orient, pe Strada Cadet. Delegat al Federației Spiritiste din Lyon, am venit să particip la eveniment. Încercam să mă orientez să găsesc secția de propagandă, când l-am văzut pe Léon Denis venind spre mine, care mi-a spus: «Am fost numit președinte al Comisiei de propagandă. Din moment ce ești aici, te înscriu în atribuțiile de secretar. Vino cu mine, hai să mergem la muncă.»

Au fost numeroase dorințe înaintate Comitetului de propagandă și multe proiecte, dar cea care a strâns cel mai mare număr de voturi a fost dorința de a vedea operele lui Allan Kardec publicate în ediții populare sau de a vedea publicată o operă care să rezume toate principiile Doctrinei.

Biografiile lui Allan Kardec și Léon Denis

Henri Sausse nu l-a cunoscut pe Allan Kardec, dar a profesat o profundă admirație pentru el. Ambii erau originari din Lyon, motiv pentru care Sausse a pregătit o conferință foarte documentată pentru a-i aduce un omagiu maestrului pe 31 martie 1896. Biografia lui Allan Kardec a fost elaborată după 37 de ani de la moarte. Prima ediție avea 32 de pagini, ulterior a fost mărită ajungând să conțină 176 de pagini. Ediția definitivă a fost cea de a IV-a, care include prologul lui Leon Denis, numeroase informații de primă mână oferite de Amélie Boudet, unele sfaturi, reflecții și maxime ale lui Allan Kardec.

După biografia lui Allan Kardec, Henri Sausse a demarat un alt proiect. Pregătea material pentru biografia lui Léon Denis, iar pentru a o constitui avea păstrate cele 250 de scrisori din corespondența dintre cei doi și multe alte însemnări pe care le făcuse. A scris biografia lui Léon Denis ca mărturie a simpatiei și fidelității pe care i-o purta și care a fost publicată în revista Le Spiritisme kardéciste.

Ultimii ani

Federația Spiritistă din Lyon, care avea doar un caracter informal, a devenit asociație pe 2 august 1903. Henri Sausse este ales secretar general al noii asociații, în același timp rămâne membru al Societății Fraternale până pe 21 martie 1910, când se creează un nou grup, Grupul Speranței. Acest mic grup, ca și grupul Prieteniei, reunea câțiva prieteni care studiau fenomenele spiritismului. A fost creat pe 21 martie 1910 și a rămas activ până în 1914, când și-a încetat activitatea din cauza declanșării Primului Război Mondial.

Cu puțin timp înainte de încheierea Primului Război Mondial, la 1 ianuarie 1918, Henri Sausse a început să editeze Le Spiritisme kardéciste, subintitulat: Periodic de propagandă pentru doctrina spiritelor după învățăturile lui Allan Kardec și Léon Denis. Prin intermediul periodicului, autorul prezintă principiile spiritismului și activitățile Federației, dar și protestul său față de prețurile prea mari pentru operele lui Allan Kardec. Revista se publică doar trei ani, pentru că crește prețul hârtiei. În 1923 Henri Sausse, la vârsta de 72 de ani, și-a părăsit postul de secretar general al Federației, după ce a condus-o timp de aproape 40 de ani. În acea perioadă a fost, de asemenea, președintele unui alt grup spiritist din Lyon: Societatea spiritistă Ioana d’Arc. 

Henri Sausse a murit la 26 februarie 1928 în orășelul Étoile-sur-Rhône, Drôme. Acolo s-a retras în ultimii ani din viață. După moartea sa, s-a publicat un necrolog în Revue Spirite trecându-se în revistă principalele repere ale vieții sale dedicate divulgări spiritismului și mișcării spiritiste din care cităm ultimele pasaje:

«Salutăm plecarea acestui viteaz, acestui cinstit slujitor al Idei, care în timpul vieții a avut o singură preocupare arzătoare, aceea de a contribui cu toată puterea inimii și inteligenței sale, cu toate mijloacele de care dispunea, la propagarea doctrinei lui Allan Kardec.

Acum, Maestrul și discipolul s-au reîntâlnit, emoția revederii trebuie sa fi fost dulce pentru aceste suflete active și mari. Fie ca fericirea lor sa ne dea curaj în luptă și speranță în efort!»

Operele lui Henri Sousse

1895 Fenomene spiritiste observate la grupul Amitié de Lyon din 1884 până în 1890 și discursul rostit la 31 martie 1895 în cinstea lui Allan Kardec.

1896 Biografia lui Allan Kardec, discurs rostit la Lyon la 31 martie 1896.

1922 Probe? Aici le aveți! Rezultatele la peste cincizeci de ani de studii și cercetări.

1924 Reîncarnarea după spiritism învățături de Allan Kardec.

http://www.cslak.fr/images/cslak/bibliotheque/livres/Henri_Sausse/la_reincarnation_Henri_Sausse.pdf

1927 Biografia lui Allan Kardec. Fragmente preluate din primii doisprezece ani ai Revistei Spiritiste. A 4-a ediție, completată cu multe documente noi și inedite.

În plus, a fost autorul unei biografii despre Léon Denis și de poezii, care obișnuia să însoțească lucrările sale.

Câteva articole relevante de Henri Sausse:

1884 «O nouă revelație» Le Spiritisme: organ al Uniunii Spiritiste Franceze. Nr. 14, pag. 10-11.

1884 «O infamie» Le Spiritisme: organ al Uniunii Spiritiste Franceze. Nr. 19, pag. 7-8.

1885 «Corespondență» Le Spiritisme: organ al Uniunii Spiritiste Franceze. Nr. 23, pag. 6-8.

Societatea Spaniolă a Divulgatorilor Spiritiști
Tradus de Societatea Spiritistă Română

Published by revistasocietățiispiritisteromâne