Știință

Sorii și Planetele

20. Acum, s-a întâmplat ca într-un punct al universului pierdut printre miliardele de lumi, ca materia cosmică să se condenseze sub forma unei imense nebuloase. Această nebuloasă era animată de legile universale care guvernează materia; în virtutea acestor legi, principalmente a forței moleculare de atracție, a revestit forma unui sferoid, singurul pe care o poate revesti primitivamente o masă de materie izolată în spațiu.

Mișcarea circulară, produsă de gravitația riguros egală a tuturor zonelor moleculare spre centru, a modificat curând sfera primitivă pentru a o conduce, din mișcare în mișcare, spre forma lenticulară- Vorbim despre ansamblul nebulos.

21.- Noi forțe apar în urma acestei mișcări de rotație: forța centripetă și forța centrifugă. Prima tinde să reunească toate părțile către centru, iar a doua tinde să le îndepărteze. Acum, mișcarea se accelerează pe măsură ce nebuloasa se condensează, iar raza sa augmentă pe măsură ce se apropie de forma lenticulară, forța centrifugă neîncetat se dezvoltă de aceste două cauze predominând curând asupra atracției centrale.

Precum mișcarea prea rapidă a praștiei rupe coarda și lasă să scape departe proiectilul, tot așa predominanța forțelor centrifuge desprinde cercul ecuatorial al nebuloasei și din acel  inel se formează o nouă masă izolată de prima, dar supusă imperiului său. Această masă și-a conservat mișcarea sa ecuatorială care, modificată, a devenit mișcarea sa de translație în jurul astrului solar. În plus, noua sa stare îi conferă o mișcare de rotație în jurul propriului său centru.

22.- Nebuloasa generatoare care a dat naștere acestei noi lumi s-a condensat și a preluat forma sferică; dar căldura primitivă, dezvoltată prin mișcările sale diverse, nu se diminuează decât cu extremă lentoare, fenomenul pe care tocmai l-am descris se reproduce frecvent și pentru o perioadă lungă, atâta timp cât această nebuloasă nu a devenit destul de densă, destul de solidă, pentru a oferi o rezistență eficientă la modificările de formă, impuse în mod succesiv acestuia, de mișcarea sa de rotație.

Nu va fi dat, deci, naștere unei singure stele, ci a sute de lumi desprinse din focarul central, provenite din ea prin modul de formare menționat mai sus. Acum, fiecare dintre aceste lumi, revestite ca lume primitivă cu forțele naturale care prezidează crearea universurilor, generează ulterior noi globuri care gravitează de acum în jurul ei, așa cum gravitează concomitent cu egali săi în jurul centrului existenței și vieții lor. Fiecare dintre aceste lumi va fi un soare, centrul unui vârtej de planete care scapă în mod succesiv din ecuatorul său. Aceste planete vor primi o viață specială, particulară, deși depind de astrul lor generator.

23.- Planetele sunt astfel formate din mase de materie condensată, dar nesolidificate încă, desprinse de masa centrală prin acțiunea forței centrifuge, luând în virtutea legilor mișcării forma sferoidală mai mult sau mai puțin eliptică, conform gradului de fluiditate pe care l-au conservat. Una dintre aceste planete va fi pământul care, înainte de a se răci și a se acoperii cu o crustă solidă va da naștere Lunii, prin același mod de formare astrală căruia își datorează propria existență; pământul, acum înscris în cartea vieții, leagăn de creaturi a căror slăbiciune va fi protejată sub aripa divinei Providențe; coardă nouă a harpei infinite care trebuie să vibreze în locul său în concertul universal al lumilor.

Allan Kardec-Geneza, Uranografie generală
Tradus de Societatea Spiritistă Română

Published by revistasocietățiispiritisteromâne