Misionarii

Bernard Palissy

Bernard Palissy s-a născut în 1510 în Lacapelle-Biron, lângă satul Agen. A fost un celebru ceramist francez care a întruchipat modelul geniului universal al Renașterii. S-a născut într-o familie umilă de artizani de la care a învățat meseria de pictor pe sticlă. Deși i-a lipsit o instruire formală, avea multe preocupări și de-a lungul vieții și-a dezvoltat multe abilități. A lucrat ca pictor pe sticlă, olar, aurar, topograf, proiectant de grădini, chimist, biolog și scriitor.

Pentru a-și perfecționa și completa cunoștințele, a plecat într-un turneu de mai mulți ani în Franța, așa cum obișnuiau să o facă meșterii calificați. Cunoștințele sale cu privire la multe subiecte erau superioare celor ale oamenilor de știință din vremea lui.

Este renumit mai ales pentru că a realizat, după 16 ani de încercări frustrate, o faianță emailată asemănătoare cu porțelanul chinezesc. Dar și pentru observațiile sale despre ciclul apei și de alimentare a izvoarelor încă sunt considerate valabile, iar lucrările sale despre rolul sărurilor minerale în viața plantelor anunță viitoare descoperiri în chimie.

Palissy a participat la întemeierea Bisericii Reformate din Saintes, apărând idealul calvinist într-o perioadă marcată de războaie religioase. A fost închis ca eretic la Bordeaux în 1562. A fost eliberat datorită intervenției ducelui de Montmorency, care i-a acordat titlul de «inventator al figurinelor rustice ale regelui.» S-a întors în atelierul său în anul următor și pentru munca sa, Palissy se va bucura de protecția monarhilor, până în 1585, când regele Henric al III-lea publică un edict prin care condamnă Reforma protestantă pedepsind-o cu moartea și care a făcut ca Palissy să fie dus la închisoare. În 1586 a fost condamnat la moarte, această pedeapsă a fost comutată în închisoare pe viață. Doi ani mai târziu, în 1588, Liga Nobililor Catolici a reușit ca Palissy, în vârstă de 78 de ani, să fie dus într-o temniță din Bastille, unde avea să moară în 1590.

Scrierile lui au fost uitate până în secolul al XVIII-lea când au fost republicate și când lucrările sale științifice au început să se bucure de o admirație și o recunoaștere crescândă.

După reeditarea lor de către geologul și vulcanologul francez Barthélemy Faujas de Saint-Fond în 1777, prestigioși oameni de știință precum Buffon, Réaumur, Cuvier și Jussieu l-au lăudat și l-au considerat fondatorul agronomiei, geologiei, chimiei și primul care a pus bazele cristalografiei.

Majoritatea lucrărilor sale sunt expuse la Muzeul Național al Renașterii din Château d’Écouen.

Bernard Palissy contribuie cu articolul despre Descrierea lui Jupiter în Revista Spiritistă editată de Allan Kardec în 1858, astfel oferă participarea sa la Codificarea Spiritistă.

DESCRIEREA LUI JUPITER

NOTĂ. – Știam, din evocările anterioare, că Bernard Palissy, celebrul olar al secolului al XVI-lea, trăiește pe Jupiter. Următoarele sale răspunsuri confirmă, din toate punctele de vedere, ceea ce ni s-a spus despre această planetă în diferite ocazii, de către alte Spirite și prin intermedierea diferitelor mediumuri. Credem ca vor fi citite cu interes, ca un complement a tabloului pe care l-am trasat în ultimul nostru număr. Identitatea pe care o prezintă cu descrierile anterioare este un fapt remarcabil, care este cel puțin o prezumție de acuratețe.

  1. Unde te afla-i după ce ai părăsit pământul?

Răsp. Am rămas tot aici.

  1. În ce condiții te afla-i aici?

Răsp. Sub trăsăturile unei femei iubitoare și devotată; nu a fost decât o misiune.

  1. Această misiune a durat mult timp?

Răsp. 30 de ani

  1. Îți amintești numele acestei femei?

Răsp. Este obscur.

  1. Stima pe care oamenii o au pentru operele tale, te satisface? Aceasta compensează suferințele pe care le-ai îndurat?

Răsp. Ce contează operele materiale ale mâinilor mele! Ce este important pentru mine este suferința care m-a elevat.

  1. Cu ce obiectiv ai trasat, prin mâna domnului Victorien Sardou, admirabilele desene pe care ni le-ai dăruit de pe planeta Jupiter pe care o locuiești?

Răsp. Pentru a vă inspira dorința de a deveni mai buni.

  1. Deoarece revii adesea pe acest Pământ pe care l-ai locuit în diferite ocazii, trebuie să cunoști suficient de mult starea sa fizică și morală pentru a stabili o comparație între acesta și Jupiter; te rugăm, așadar, să ne luminezi pe diverse puncte.

Răsp. Pe globul vostru vin numai ca Spirit; Spiritul nu mai are senzații materiale.

STAREA FIZICĂ A GLOBULUI

  1. Putem compara temperatura lui Jupiter cu cea a uneia dintre latitudinile noastre?

Răsp. Nu; este blândă și temperată; întotdeauna la fel, iar a voastră variază. Amintiți-vă de Câmpiile Elizee care v-au fost descrise.

  1. Tabloul pe care Anticii ni le-au oferit despre Câmpiile Elizee ar putea fi rezultatul cunoștințelor intuitive pe care le aveau despre o lume superioară, precum Jupiter, de exemplu?

Răsp. Din cunoștințe pozitive; evocarea a rămas în mâinile preoților.

  1. Temperatura variază între latitudini, ca aici?

Răsp. Nu.

  1. Conform calculelor noastre, soarele trebuie să apară locuitorilor din Jupiter dintr-un unghi foarte mic și, în consecință, să dea puțină lumină. Ne poți spune dacă intensitatea luminii acolo este egală cu cea a pământului sau dacă este mai puțin puternică?

Răsp. Jupiter este înconjurat de un fel de lumină spirituală în raport cu esența locuitorilor săi. Lumina grosieră a soarelui vostru nu este făcută pentru ei.

  1. Există o atmosferă?

Răsp. Da.

13.Este atmosfera formată din aceleași elemente ca atmosfera terestră?

Răsp. Nu; oamenii nu sunt la fel; nevoile lor s-au schimbat.

  1. Există apă și mări?

Răsp. Da.

  1. Apa este formată din aceleași elemente ca ale noastre?

Răsp. Mai eterică.

  1. Există vulcani?

Răsp. Nu; globul nostru nu este chinuit ca al vostru; natura nu a avut marile sale crize; este lăcașul celor binecuvântați. Materia abia se atinge.

  1. Au plantele vreo analogie cu ale noastre?

Răsp. Da, dar sunt mai frumoase.

STAREA FIZICĂ A LOCUITORILOR

  1. Conformația corpului a locuitorilor de pe Jupiter are vreo relație cu a noastră?

Răsp. Da, este aceeași.

  1. Poți să ne dai o idee de mărimea lor în comparație cu cea a locuitorilor de pe Pământ?

Răsp. Mari și bine proporționate. Mai mari decât cei mai mari oameni ai voștri. Corpul omului este ca amprenta Spiritului său: frumos unde este bun; învelișul este demn de el; nu mai este o închisoare.

  1. Corpurile sunt opace, diafane sau translucide?

Răsp. Sunt și de unele și de altele. Unele au o proprietate, altele au alta, conform destinației.

  1. Concepem acest lucru pentru corpurile inerte, dar întrebarea noastră se referă la corpurile Umane?

Răsp. Corpul învăluie Spiritul fără a-l ascunde ca un voal ușor aruncat pe o statuie. În lumile inferioare învelișul grosier ocultă Spiritul semenilor săi; însă cele bune nu mai au nimic de ascuns, își pot citi în inimi unele la altele. Cum ar fi dacă ar fi așa și pe Pământ!

  1. Există sexe diferite?

Răsp. Da, există oriunde materia există; este o lege a materiei.

  1. Care este baza alimentației locuitorilor? Există animale și vegetale, ca aici? Răsp. Pur vegetală; omul este protectorul animalelor.
  2. Ni s-a spus că își extrag o parte din alimentație din mediul înconjurător din care își aspiră emanațiile. Este corect?

Răsp. Da.

​25. Durata vieții, în comparație cu a noastră, este mai lungă sau mai scurtă?

Răsp. Mai lungă.

  1. Cât este durata medie de viață?

Răsp. Cum se măsoară timpul?

  1. Nu poți lua unul dintre secolele noastre ca termen de comparație?

Răsp. Cred că sunt în jur de cinci secole.

  1. Dezvoltarea copilăriei este în mod proporțional mai rapidă decât a noastră?

Răsp. Omul conservă superioritatea sa; copilăria nu-i comprimă inteligența, iar bătrânețea nu o stinge.

  1. Oameni sunt supuși bolilor?

Răsp. Nu sunt supuși bolilor voastre.

  1. Viața se partajează între veghe și somn?

Răsp. Între acțiune și odihnă.

  1. Ne poți da o idee despre diferitele ocupații ale oamenilor?

Răsp. Ar trebui să spunem prea multe. Principala lor ocupație este să încurajeze Spiritele care locuiesc în lumile inferioare, să persevereze pe calea cea bună. Pentru că nu au infortunii de alinat acasă, merg să caute unde este suferință; acestea sunt Spiritele bune care vă susțin și vă atrag pe calea cea bună.

  1. Acolo se cultivă anumite arte?

Răsp. Sunt inutile acolo. Artele voastre sunt jucării care distrag durerea voastră.

  1. Densitatea specifică a corpului omului permite acestuia să se transporte dintr-un loc în altul fără să rămână, ca aici, atașat de sol?

Răsp. Da.

  1. Se experimentează plictiseala și dezgustul față de viață?

Răsp. Nu; dezgustul față de viață nu vine decât din disprețul de sine.

  1. Corpul locuitorilor de pe Jupiter fiind mai puțin dens decât al nostru, este format din materie compactă și condensată sau vaporoasă?

Răsp. Compact pentru noi; dar, n-ar fi pentru voi; materia este mai puțin condensată.

  1. Corpul, considerat ca fiind format din materie, este impenetrabil?

Răsp. Da

  1. Locuitorii au un limbaj articulat ca noi?

Răsp. Nu. Există între ele comunicarea gândurilor.

  1. A doua vedere este, după cum ni s-a spus, o facultate normală și permanentă printre voi?

Răsp. Da, Spiritul nu are obstacole; nimic nu-i este ascuns.

  1. Dacă nimic nu-i este ascuns Spiritului, cunoaște deci viitorul ? (Vrem să vorbim despre Spiritele încarnate pe Jupiter.)

Răsp. Cunoașterea viitorului depinde de perfecțiunea Spiritului; are mai puține inconveniente pentru noi decât pentru voi; chiar ne este necesară, până la un anumit punct, pentru îndeplinirea misiunilor pe care trebuie să le realizăm; dar, a spune că ne este cunoscut viitorul fără restricții ar însemna să ne punem la același nivel cu Dumnezeu.

  1. Poți revela tot ce știi despre viitor?

Răsp. Nu; așteaptă să-l cunoști când vei merita.

  1. Comunicați mai ușor decât noi cu alte Spirite?

Răsp. Da; Întotdeauna: materia nu mai este între ele și noi.

  1. Moartea inspiră oroarea și teama care o cauzează printre noi?

Răsp. De ce ar fi înfricoșătoare? Răul nu mai este printre noi. Doar cel rău vede ultimul său moment cu teamă; îi e frică de judecată.

  1. Ce vor deveni locuitorii de pe Jupiter după moarte?

Răsp. Cresc întotdeauna în perfecțiune fără a mai suferi probe.

  1. Nu există Spirite pe Jupiter care se supun probelor pentru a îndeplini o misiune?

Răsp. Da, dar nu mai este o probă; numai iubirea de bine le duce la suferință.

  1. Pot să eșueze în misiunea lor?

Răsp. Nu, din moment ce sunt bune; există slăbiciune numai acolo unde există defect.

  1. ​​Ai putea să numești câteva dintre Spiritele care locuiesc pe Jupiter și care au îndeplinit o mare misiune pe pământ?

Răsp. Sfântul Ludovic.

  1. Ai putea numi și alte nume?

Răsp. Ce importanță are! Sunt misiuni necunoscute care nu au ca obiectiv decât fericirea unei persoane; uneori, acestea sunt mai mari și mai dureroase.

ANIMALELE

  1. Corpurile animalelor sunt mai materiale decât cele ale oamenilor?

Răsp. Da; omul este regele, Dumnezeul terestru.

  1. Printre animale există carnivore?

Răsp. Animalele nu se sfâșie între ele; toate trăiesc supuse omului, iubindu-se între ele.

  1. Dar nu există animale care scapă acțiunii omului, cum ar fi insectele, peștii, păsările?

Răsp. Nu, toate îi sunt utile.

  1. Ni s-a spus că animalele sunt servitori și manevratori care execută muncile materiale, construind case etc. Este adevărat?

Răsp. Da; omul nu se mai înjosește slujind semenului său.

  1. Animalele servitoare sunt atașate de o persoană sau familie, sau luate și schimbate după bunul plac, ca aici?

Răsp. Toate sunt atașate de o anumită familie: voi le schimbați pentru a găsi ceva mai bun.

  1. Animalele servitoare sunt în stare de sclavie sau libertate? Sunt o proprietate sau își pot schimba stăpânul după bunul plac?

Răsp. Sunt în stare de supunere.

  1. Animalele muncitoare primesc o remunerație pentru eforturile lor?

Răsp. Nu

  1. Animalele dezvoltă facultățile lor printr-un fel de educație?

Răsp. O fac ele însele.

  1. Animalele au un limbaj mai precis și mai caracteristic decât cel al animalelor terestre?

Răsp. Cu siguranță.

STAREA MORALĂ A LOCUITURILOR

  1. Locuințele din care ne-ai oferit o mostră cu desenele tale sunt reunite în orașe, ca aici?

Răsp. Da ; cei care se iubesc se reunesc; doar pasiunile creează singurătate în jurul omului. Dacă chiar și omul rău își caută semenul său, care nu este pentru el decât un instrument al durerii, de ce ar fugi omul pur și virtuos de fratele său?

  1. Spiritele sunt egale sau de diferite grade?

Răsp. De diferite grade, dar cu aceeași ordine.

  1. Te rugăm să te raportezi la Scala Spiritistă pe care am dat-o în al doilea număr al Revistei și să ne spui din ce ordine aparțin Spiritele încarnate pe Jupiter?

Răsp. Toate bune, toate superioare; binele descinde uneori în rău; dar răul nu se amestecă niciodată cu binele.

  1. Locuitorii formează diferite popoare ca pe Pământ?

Răsp. Da, dar toți uniți între ei prin legături de iubire.

  1. Conform acestora, războaiele sunt necunoscute acolo?

Răsp. Întrebare inutilă.

  1. Omul va putea ajunge pe pământ la un grad suficient de înalt de perfecțiune pentru a rezista fără războaie?

Răsp. Cu siguranță va ajunge acolo; războiul dispare odată cu egoismul oamenilor și pe măsură ce înțeleg mai bine fraternitatea.

  1. Oamenii sunt guvernați de lideri?

Răsp. Da.

  1. În ce constă autoritatea liderilor?

Răsp. În gradul superior de perfecțiune.

  1. În ce constă superioritatea și inferioritatea Spiritelor de pe Jupiter, din moment ce toate sunt bune?

Răsp. Au mai mult sau mai puține cunoștințe și experiență; se purifică prin iluminare.

  1. Există, ca pe pământ, popoare mai mult sau mai puțin avansate decât altele?

Răsp. Nu, dar între popoare există diferite grade.

  1. Dacă popoarele mai avansate de pe pământ s-ar găsi transportate pe Jupiter, ce rang ar ocupa acolo?

Răsp. Rangul maimuțelor printre voi.

  1. Popoarele de acolo sunt guvernate de legi?

Răsp. Da.

  1. Există legi penale?

Răsp. Nu mai sunt crime.

  1. Cine face legile?

Răsp. Dumnezeu le-a făcut.

  1. Există bogați și săraci, adică oameni care au abundență și superfluu, și alții cărora le lipsește necesarul?

Răsp. Nu; toți sunt frați; dacă unul ar avea mai mult decât celălalt, împart; nu s-ar bucura dacă fratele său ar suferii lipsuri.

  1. Potrivit acestora, averile ar fi egale pentru toți?

Răsp. Nu am spus că toți sunt bogați în același grad; m-ai întrebat dacă sunt unii care au superfluu și alții care le lipsește necesarul.

  1. Aceste două răspunsuri ni se par contradictorii. Te rugăm să faci concordanța între ele.

Răsp. Nimănui nu-i lipsește cele necesare; nimeni nu are superfluu, adică averea fiecăruia este proporțională cu condiția sa. Sunteți satisfăcut?

  1. Înțeleg acum; dar tot vom întreba dacă cel care are cel mai puțin nu este nefericit în comparație cu cel care are cel mai mult?

Răsp. Nu poate fi nefericit atâta timp cât nu este nici invidios, nici gelos. Invidia și gelozia fac mai mulți oameni nefericiți decât mizeria.

  1. În ce constă bogăția pe Jupiter?

Răsp. Ce importanță are!

  1. Există inegalități ca poziție socială?

Răsp. Da.

  1. Pe ce se fondează?

Răsp. Pe legile societății. Unii sunt mai mult sau mai puțin avansați în perfecțiune. Cei care sunt superiori au asupra altora un fel de autoritate, ca un tată asupra copiilor săi.

  1. Dezvoltă facultățile umane prin educație?

Răsp. Da.

  1. Omul poate să dobândească suficientă perfecțiune pe pământ pentru a merita să treacă imediat pe Jupiter?

Răsp. Da, dar omul, pe pământ, este supus imperfecțiunilor pentru a fi în raport cu semeni săi.

  1. Când un Spirit care părăsește pământul trebuie să reîncarneze pe Jupiter, rămâne eratic pentru un timp înainte de a găsi corpul cu care trebuie să se unească?

Răsp. El rămâne în acea stare pentru un timp, până când se eliberează de imperfecțiunile sale pământești.

  1. Există mai multe religii?

Răsp. Nu. Toți profesă binele și toți adoră un singur Dumnezeu.

  1. Există temple și culte?

Răsp. Pentru templu există inima omului; pentru culte binele care îl face.

Revista Spiritistă 1958, Allan Kardec
Tradus de Societatea Spiritistă Română

Published by revistasocietățiispiritisteromâne