Știință

Religia și fizica cuantică susțin același lucru!

  “Știința fără religie este oloagă, religia fără știință este oarbă.” 

Albert Einstein 

“Nu numai că Universul este mai straniu decât ni-l închipuim, dar este chiar mai straniu decât ni l-am putea închipui.” 

Arthur Eddington 

Biblia prezintă lumea ca un produs natural al unui Creator care ne invită să-i descoperim lucrările. Știința se definește ca sistem de cunoștințe și se bazează pe observații, dovezi empirice, explicații testabile și predicții ale fenomenelor naturale, iar credința promovează cunoștințele obținute prin revelație, adică prin descoperirea lui Dumnezeu. Ele au obiective diferite, dar nu se contrazic. Știința încearcă să răspundă la întrebările: Ce ?, Cum?, Când?, eventual Cu ce efecte?, iar credința rezolvă cea mai grea întrebare: De ce? Ele nu au același mediu de acțiune, știința operând în minte, iar religia în suflet.

Autorul Mark Hicks a realizat o conexiune incredibilă între Biblie și fizica cuantică în noua sa carte, „Surpriză: Unirea fizicii cuantice, Relativității și Bibliei. Știința Modernă și Biblia susțin același lucru.”

Astăzi, însă există o mare problemă în acest important domeniu al vieții noastre. Numărul tot mai mare de informații conflictuale din mass-media din secolul XXI și din sălile învățământului superior au creat pentru mulți dintre noi dificultăți, atunci când vine vorba de discuții științifice și spirituale.

Informațiile curente, provenind atât din surse științifice, cât și din cele religioase, nu au fost decât consistente. De fapt, au fost extrem de contradictorii și adesea destul de antagoniste. Rezultatul este că majoritatea dintre noi simt că alegând una trebuie să abandoneze pe cealaltă, atunci când sufletul sau experiența noastră ne spune că ar trebui să existe un loc pentru amândouă în viețile noastre.

La începutul secolului al XX-lea, Albert Einstein a venit pentru prima oară cu teoriile sale speciale și generale de relativitate. Curând , fizicienii Niels Bohr, Werner Heisenberg și alții au descoperit natura lumii cuantice în care locuiesc atomii. Majoritatea, dacă nu toți fizicienii și oamenii de știință au fost de acord că impactul acestor teorii asupra înțelegerii universului nostru ar putea fi comparat cu câteva evenimente din istoria omenirii. Ca circumnavigația globului a lui Magelan sau explicația lui Isaac Newton asupra gravitației, cunoașterea relativității și al fizicii cuantice a schimbat tot ceea ce noi știam despre împrejurimi și i-am descoperit posibilitățile neprevăzute.

Astăzi, avem televiziune, calculatoare, telefoane mobile, descoperiri medicale și o întreagă lume tehnologică pe care pur și simplu o luăm ca și cum suntem îndreptățiți să o avem:

  • Indiferent de impresia care ți-ai creat-o, Einstein nu a fost un șarlatan când a spus că teoria relativități este adevărată. 
  • Chiar dacă comportamentul atomilor și a componentelor în lumea cuantică sfidează în mod incontestabil orice lege științifică cunoscută și precept care a trebuit să construiască toată istoria omenirii, nu putem nega un simplu fapt, că ceea ce vedem este adevărat.

Autorul cărți susține că atunci când privim fizica dintr-o perspectivă spirituală, totul capătă sens și dacă ne gândim bine, acest lucru nici măcar nu e „ciudat”.

„Fizicienii de astăzi confirmă de fapt ceea ce Biblia afirmă despre natura lui Dumnezeu, a creației Lui și a realității”

Descoperirea centrală a relativității este că lumina (și nu spațiul sau timpul) reprezintă singura constantă din Univers. În același timp, Biblia afirmă că : “ Dumnezeu este Lumină, iar Dumnezeu este constanta noastră.”

Atât învățăturile biblice, cât și fizica cuantică, afirmă că lumina este mecanismul prin care totul există (sau „pare” să existe). Fiecare atom emite sau absoarbe lumină, așa că fiecare gând, cuvânt, faptă sau obiect se manifestă prin intermediul aceluiași proces. Totul este energie, iar fundația elementară a universului este pur potențială. Biblia este de acord cu această idee, afirmând că lumina este mijlocul prin care Dumnezeu a creat Universul și prin care El continuă să țină toate lucrurile laolaltă.

Fizica cuantică a descoperit că atomii există într-o stare semi-reală, pur potențială și virtuală până când cineva îi privește cu o expectativă. Această expectativă sau așteptare a privitorului, determină natura lor „reală” din acel moment. Tot așa, afirmă Biblia, credința – adică ceea ce observatorul crede și se așteaptă să vadă – determină natura realității unei persoane.

„Oricare ar fi adevărul, el nu se va schimba, indiferent cine este cel care încearcă să-l afle. Există oare vreun motiv pentru care știința seculară și teologia să se privească una pe cealaltă drept contraproductive, când în realitate, ambele caută același lucru?”

 Poate că Albert Einstein – unul dintre puținii indivizi din ultimul secol care a reușit să fie o voce rece în mijlocul a întregului aer cald – a rezumat acest fapt cel mai bine:

 „Suntem în poziția unui mic copil care intră într-o uriașă bibliotecă plină de cărți în mai multe limbi. Copilul știe că cineva trebuie să fi scris aceste cărți. Nu știe cum. Nu înțelege limbile în care sunt scrise. Copilul suspectează o ordine misterioasă în aranjarea cărților, dar nu știe care este. Aceasta mi se pare mie că este atitudinea chiar și a celei mai inteligente ființe umane față de Dumnezeu. Vedem universul aranjat minunat și respectând anumite legi, dar înțelegem doar vag aceste legi” 

 În Luca 10:21, Isus, „plin de bucuria Duhului Sfânt”, a spus:

 ” Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, că ai ascuns acestea de cei înțelepți și de cei pricepuți și le-ai descoperit pruncilor. Așa, Părinte, căci așa a fost înaintea Ta, bunăvoința Ta. ” 

Deci, cu venerație, uimire, smerenie și o apreciere copilărească a lumii și a universului în care ne aflăm. Haideți să-l explorăm.

Mark Hicks
Cartea: Surpriză: Unirea fizicii cuantice, Relativității și Bibliei

Published by revistasocietățiispiritisteromâne