Ajutor Social

Toleranță

Printre numeroasele sechele ale lungii perioade a pandemie Covid-19, care a luat vieți prețioase și a anulat practic altele, implică și indivizii care au fost feriți de teribila pestă, dar care vor prezenta diverse tulburări de comportament.

Se pot observa deja divergențele de opinii între creaturi, nevroza iritabilității, disconfortul interior, cazurile de depresie, ca rezultate lamentabile ale presiunilor emoționale în conduita cotidiană.

Unele persoane se prezintă calme și gentile în aparență, în timp ce totul este bine și nimic nu le neliniștește în modul de a se comporta.

Este îndeajuns, totuși, de o lejeră divergență în câmpul ideilor sau de atragerea atenției, chiar dacă este făcută cu delicatețe, iar proasta dispoziție irupe într-o demonstrație de furie care surprinde.

Toleranța este o virtute puțin folosită, pentru că ego-ul cere întotdeauna considerație și respect, fără a se preocupa în a retribui cu aceeași monedă.

Creaturile par înarmate una împotriva celeilalte, rămânând într-o atitudine defensivă, mereu în alertă împotriva a tot ceea ce le-ar putea afecta în mod negativ.

Prietenii se jignesc reciprocamente, membrii familiei devin ostili în interiorul căminului ai căror pereți par să-i comprimă pe cei care sunt nevoiți să rămână acolo pentru a evita aglomerările.

Neascultarea este generalizată, uneori împotriva guvernelor, spitalelor, iar soții neliniștiți se simt frustrați, crezând în afara agendei existența căsătoriei.

Copiii trăiesc iritați de compromisurile pe care trebuie să le respecte, de lipsa de spațiu de joacă și de plângerile constante din partea părinților.

Toată această indisciplină poate fi explicată și prin lipsa educației domestice a căror victime suntem. Nefericita denga, lipsa de orientare în ceea ce privește societatea, folosirea abuzivă a drepturilor întotdeauna revendicate fără exercitarea corectă a îndatoririlor, obiceiurile nesănătoase în viața domestică, cresc și depășesc limitele controlului, făcând ca fiecare să spună ce simte pe moment, când ar trebui să mențină regulile bunei trăiri.

Toleranța este sentimentul logic de a acorda altora aceleași valori pe care ți le oferi. Chiar și puțin mai mult: demonstrând că adevărata libertate nu se poate dispensa de cerințele neamânate ale fraternității, care trebuie să fie valabile în toate și orice situații sociale.

Cetățenii și cetățenii de bine sunt persoane care se remarcă în comunitate, pentru a o ajuta, acestea sunt momente de provocare a idealurilor pentru a demonstra calitatea valorilor care le susțin existența.

Credem că după această furtună morbifică, cei care îi vor supraviețui vor da mai multă importanță vieții umane și vor înțelege măreția achizițiilor etice și morale.

Fie ca aceste zile viitoare de toleranță și pace să sosească în curând!

Articol publicat în secțiunea Opinie a Jurnalului A Tarde, în data de 29 Iulie 2021.
Divaldo Franco
Tradus de Societatea Spiritistă Română

Published by revistasocietățiispiritisteromâne